Annonce

Annonce

Lussingesyge, den 5. børnesygdom - epidemi


14. maj 2024


Der ses aktuelt en stigning i antal tilfælde af luss​ingesyge i Danmark. Det totale antal tilfælde den 7. maj 2024 var 702, hvoraf 146 var gravide. Der er samtidig registreret en øget søgningaktivitet på nettet om parvovirus B-19-infektion, smitte og graviditet, hvilket vidner om stigende interesse fra befolkningen. Det skriver Statens Serum Institut den 8. maj 2024.



Hvad er lussingesyge, parvovirus B19, den femte børnesygdom



Lussingesyge skyldes infektion med parvovirus B19. Der er ikke pligt til at anmelde sygdommen, og forekomsten overvåges derfor ikke systematisk af Statens Serum Institut. 



Lussingesyge kaldes også den femte børnesygdom eller erythema infectiosum. Lussingesyge optræder først og fremmest hos børn i alderen 4-10 år. Børn får ofte forkølelses- og influenzasymptomer med let feber - herefter kommer der ofte kraftigt rødt udslæt på kinderne, deraf navnet lussingesyge. Det er ofte en mild børnesygdom og efter en parvovirusinfektion er man livsvarigt immun. Voksne får sjældent udslæt, men især kvinder kan opleve ledsmerter især i de små led i hænder og fingre. Det er sjældent, at infektion med parvovirus kræver indlæggelse. 



I Danmark regner man med, at ca 60% af voksne har haft parvovirus B19 infektion og derfor er immune overfor fornyet infektion. 



Særligt for gravide



Gravide, der er smittet med parvovirus B19, kan oveføre virus til barnet. Hvis en gravid bliver smittet med parvovirus B19, er der ca. 25% sandsynlighed for, at fosteret bliver smittet, typisk 4 uger efter den gravides infektion. 



Risikoen for smitte stiger gennem graviditeten, men smitte har næsten aldrig konsekvenser for barnet ved smitte efter 20. graviditetsuge. Hvis en gravid smittes før 20. graviditetsuge, vil infektionen i de fleste tilfælde være uden betydning, men i enkelte tilfælde kan smitte føre til anæmi (blodmangel) hos fosteret, spontan abort og i meget sjældne tilfælde føre til fosterdød. I Danmark udgør tilfælde af abort/fosterdød associeret til parvovirus B19-infektioner en meget lille andel (0,1%-0.8%). Der er ingen risiko for medfødte misdannelser hos levendefødte ...


Annonce

... børn. 



SSI skriver blandt andet: "Den samlede risiko, for at en smittet gravid mister sit foster, er omkring 10%. Ca. 90% af de smittede fostre overlever således infektionen, og blandt disse er der aldrig konstateret senfølger eller misdannelser". 



Smitte og smitteforebyggelse



Virus overføres ved dråbesmitte f.eks. ved host eller nys og via blod, samt vertikalt fra mor til barn, det vil sige f.eks. via moderkagen. Smitterisikoen er størst blandt gravide, der har børn, og danske studier har vist, at risikoen stiger med stigende antal børn i hjemmet, således at smitterisikoen er størst i hjem, hvor der er børn. 



Smitte kræver tæt kontakt, og smitte kan i et vist omfang forebygges ved god håndhygiejne. Der findes ikke vaccination mod parvovirus B19-infektion. 



Diagnose



Infektion med parvovirus B19 kan påvises via en blodprøve. Gravide undersøges normalt kun for parvovirus ved bestemte ekspositioner eller sygdomstegn. Får den gravide påvist parvovirus B19-infektion, henvises til obstetrisk afdeling med henblik på ugentlige ultralydsscanniger af fosteret, og i nogle tilfælde vil man også tage en PCR-test af fostervandet for at afklare, hvorvidt der findes parvovirusinfektion hos fosteret.



Hvis du er gravid og udsat for smittet med parvovirus B19, bør du kontakte din læge med henbiik på at få taget en blodprøve. 



Du bør være opmærksom på, om nogen i dine omgivelser har parvovirus B19. Hvis der er det, så kan du forebygge ved at undgå tæt kontakt. 



Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at gravide bliver sygemeldt under epidemi med parvovirus B19-infektion på arbejdspladsen, med mindre helt særlige grunde taler for det som f.eks. blodsygdom hos moderen. 



Du skal kontakte din læge, hvis du er gravid, og ikke har haft parvovirus B19-infektion, og du mistænker, at du har været udsat for smitte og/eller du har symptomer, der er forenelige med parvovirus B19-infektion. 



Du kan læse mere om udbrud af parvovirus B 19 / lussingesyge på SSI.dk her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind et par Gogsig barfodssko til din guldklump

Værdi 645 kr

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce